8 tips om voor uw immuunsysteem te zorgen

1. Maagzuur

Een goede immuunrespons begint in de maag. Daar elimineert het maagzuur dat we gebruiken voor de spijsvertering ook slechte bacteriën en andere ziekteverwekkers zoals schimmels en parasieten die we binnenkrijgen. Helaas maken de meeste volwassenen te weinig maagzuur aan door ons moderne dieet en de vergrijzing. Dit probleem kan verholpen worden door het supplement Betaïne HCL in te nemen. Betaïne HCL is een vorm van maagzuur die ons helpt ons voedsel beter te verteren en ons beschermt tegen ziekteverwekkers.

2. Het darmmicrobioom

Het geheel van alle bacteriën in onze darmen wordt het darmmicrobioom genoemd, dat bestaat uit zowel goede als slechte bacteriën. Een groot deel van ons immuunsysteem is afhankelijk van de goede werking van die goede bacteriën. Als ze de overhand hebben en hun werk kunnen doen, houden ze de ziekteverwekkende bacteriën onder controle. Ze fungeren als eerste verdedigingslinie tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.

De doorsnee persoon zou ongeveer 3 kilo (7 pond) (jawel!) van deze nuttige bacteriën in zijn darmen moeten hebben, maar helaas heeft de meerderheid van ons er minder dan de helft van. Daarom moeten we ervoor zorgen dat de goede bacteriën op peil blijven en zo de kans om ziek te worden verkleinen.

3. Zorg voor de goede darmbacteriën

De eerste stap naar een betere darmflora is een goede darmreinigingskuur die zowel de dikke als de dunne darm reinigt. Zorg er daarna voor dat de goede bacteriën de voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben om te gedijen. Zorg vooral voor resistent zetmeel in je dieet, een soort zetmeel dat wij mensen niet kunnen verteren, maar waar goede bacteriën dol op zijn. Het zit in zaken als groene bananen, zoete aardappel en prebiotische supplementen. Het is niet alleen het optimale voedsel voor goede bacteriën, maar de slechte bacteriën houden er eigenlijk niet van.

Je kunt ook de hoeveelheid bacteriën in je darmen vergroten door een goed probiotisch supplement te nemen, bij voorkeur een dat verschillende bacteriestammen bevat. Die diversiteit is belangrijk voor een gezonde darmflora.

4. Voeg goede vetzuren zoals Monolaurinezuur toe aan je voeding

Ook vetzuren spelen een belangrijke rol. Door ons moderne dieet is het moeilijker dan vroeger om er voldoende van binnen te krijgen, dus moeten we er gewoon meer toevoegen. Als je voldoende van het vetzuur Monolaurinezuur binnenkrijgt, werkt het tegen de meeste virussen, bacteriën en schimmels in het spijsverteringskanaal. Het komt van nature voor in moedermelk en bepaalde plantaardige oliën zoals kokosolie en is een zeer essentieel onderdeel van onze voeding. Helaas kunnen we niet genoeg monolaurinezuur uit kokosolie alleen halen, dus is het innemen ervan als supplement de beste oplossing.

5. Mensen maken zelf geen vitamine C meer aan

Ondanks alle tot nu toe genoemde mechanismen komen er nog steeds soms ziekteverwekkers vanuit de darmen in het bloed terecht. Dan komen onze witte bloedcellen in actie. Er zijn verschillende soorten witte bloedcellen en afhankelijk van welke ziekteverwekker ze moeten aanpakken zal het lichaam meer van het benodigde type produceren. Ons lichaam gebruikt een complex systeem om ze te produceren, waarbij veel organen betrokken zijn, zoals het lymfesysteem, de milt en de lever. 

Om al deze organen goed te laten functioneren moeten we ervoor zorgen dat ze alle vitaminen en mineralen krijgen die ze nodig hebben. Onze verre voorouders hadden voldoende vitamine C beschikbaar voor deze immuunfunctie omdat hun lichamen zelf nog vitamine C produceerden. Ongeveer 40.000 jaar geleden is er iets misgegaan in de genen van de mens, waardoor we nu een van de weinige zoogdieren op aarde zijn die geen vitamine C meer aanmaken. Dit is een groot probleem en laat ons ten prooi vallen aan allerlei infectieziekten.

6. De kracht van liposomale vitamine C

In zijn boek “The Incurable Cure” beschrijft de Amerikaanse arts Dr. Thomas Levy hoe hij alle infectieziekten behandelt met zeer hoge doses vitamine C. Hoge doses vitamine C zijn echter zeer moeilijk opneembaar voor het lichaam en veroorzaken diarree, tenzij ze via een infuus worden toegediend. Dr. Levy ontdekte dat die infusen niet nodig zijn als je de zogenaamde liposomale vitamine C gebruikt. Een liposomale vitamine C is 10 keer sterker dan een niet-liposomale vitamine C. Volgens Dr. Levy heeft een gezond persoon ongeveer 20 gram vitamine C per dag nodig, iemand met een zware griep of een andere infectie 40 gram per dag en mensen met chronische infectieziekten 60 gram per dag. Deze hoeveelheden zijn niet haalbaar met gewone vitamine C, maar in liposomale vorm wel.

7. Vitamine D is een van de belangrijkste vitamines

Er zijn een aantal andere belangrijke vitamines die het immuunsysteem ondersteunen, waarvan vitamine D de meest kritische is. Een half uur zon per dag zou voldoende zijn om alles wat we nodig hebben zelf aan te maken, maar weinig mensen krijgen die hoeveelheid. Daarom moeten we supplementen nemen, maar de meeste supplementen worden slecht door het lichaam opgenomen. Daarom is een liposomale versie de beste manier om deze vitamine helemaal in je lichaamscellen te krijgen.

8. Houd de pH-waarde van je lichaam op peil

De zuurgraad van je lichaam is een andere kritieke factor voor je immuunsysteem. Er zijn 171.000 (!)