Hoe onderhoud ik mijn schone dikke darm?

Hoe kunt u uw schone dikke darm behouden na een reiniging? Helaas heeft biofilm altijd de neiging om terug te groeien. Dit is de normale gang van zaken in de natuur. Het is daarom goed om te kijken wat je zelf kunt doen om de darmen in optimale conditie te houden.

Voeding speelt een belangrijke rol

Voeding heeft alles te maken met de gezondheid van de darmen. In onze westerse maatschappij zijn er een grote hoeveelheid voedingsmiddelen die ons lichaam gewoon niet kan verteren, omdat deze voedingsmiddelen simpelweg niet bestonden toen ons lichaam werd “ontworpen”. Dit is een van de redenen waarom onze darmen zo vervuild raken.

Welke voedingsmiddelen kun je het beste vermijden?

Als je je dikke darm schoon wilt houden dan is het goed om sommige voedingsmiddelen een tijdje te laten staan. Mensen met overgevoeligheden kunnen deze voedingsmiddelen beter helemaal vermijden totdat hun klachten sterk zijn afgenomen.

Dit zijn de voedingsmiddelen die u moet vermijden:

  • Toegevoegde suikers
  • Granen
  • Gepasteuriseerde zuivel (dit is alle zuivel die niet het label “rauw” draagt)
  • Bewerkt voedsel, zoals alles uit pakjes en zakjes.
  • Levensmiddelenadditieven, met speciale aandacht voor kunstmatige zoetstoffen en smaakversterkers

Als je hier meer over wilt lezen is het aan te bevelen het boek “The GAPS Diet” van Dr. Natasha Campbell-McBride te lezen.

Welke voedingsmiddelen zijn aan te raden?

Wat goed is om te eten tijdens darmherstel zijn groenten, vlees, eieren en graanvervangers, zoals boekweit, quinoa, amarant etc. Bij voorkeur biologisch. Dit is volop verkrijgbaar bij alle soorten supermarkten. Het is belangrijk om te weten dat het beter is om tijdens de herstelfase geen rauwe groenten of fruit te eten. Natuurlijk is het heel gezond om rauwe groenten te eten, maar vezels zijn moeilijk te verteren en in de herstelfase is dat geen goed idee. Stoom of roerbak groenten tot ze goed gaar zijn, dit geeft de darmen een beetje rust en laat ze herstellen. Gebruik gezonde vetten, zoals kokosolie, biologische boter, koudgeperste olijfolie en gebruik Keltisch zeezout.

Elk lichaam is anders

Natuurlijk is het zo dat iemand ook een overreactie kan hebben op de zogenaamde gezonde voedingsmiddelen. Dit kan gecontroleerd worden door therapeuten die Bioresonantie of Kinesiologie beoefenen. Wij raden daarom iedereen die zijn voeding goed op orde wil hebben aan om contact op te nemen met een geschikte therapeut. Het herstel van een goede darmfunctie is iets dat van onschatbare waarde kan zijn voor het lichaam. Alleen al 80% van onze immuunfunctie bevindt zich in de darmen. Dit geeft aan hoe belangrijk dit is voor onze gezondheid. Bovenstaand advies is echter algemeen. Het is goed om ook naar uw unieke lichaam te kijken. Het is een weg die men kan bewandelen om verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen gezondheid.