Waarom kiezen voor liposomale vitamine B12?

Vitamine B12, officieel Cobalamine genoemd, is de verzamelnaam voor verschillende vitamines die in verschillende natuurlijke en synthetische vormen bestaan.

Het is de enige in water oplosbare vitamine die het lichaam kan opslaan. Normaal gesproken wordt een kleine voorraad in de lever bewaard. Daarom merk je het niet meteen als je een tekort hebt, want het lichaam verbruikt de in de lever opgeslagen voorraad. B12 kan ook worden geproduceerd door sommige darmbacteriën, mits ze niet om een of andere reden zijn verstoord.

De onmisbare intrinsieke factor

Wanneer je vitamine B12 consumeert, is het in een vorm die gebonden is aan een eiwit. In de maag scheidt het maagzuur dit eiwit van de vitamine B12. Aan het einde van de dunne darm recombineert het B12 met een ander eiwit dat Intrinsieke Factor heet. Intrinsieke Factor zorgt ervoor dat de B12 door het lichaam kan worden opgenomen. Het is echter zeer gevoelig en veel mensen hebben daarom een tekort, vooral wanneer zij veel koffie, alcohol en levensmiddelenadditieven gebruiken.

Volgens schattingen van natuurgeneeskundigen treft het tekort de helft van de bevolking. Dit is moeilijk aan te tonen met een bloedtest, omdat de vastgestelde medische normen voor B12 in het bloed te laag zijn. Het gevolg is dat artsen een relatief laag B12-gehalte niet ontdekken, terwijl het al laag genoeg kan zijn om grote gevolgen voor het lichaam te hebben. Omdat de aanmaak en opname van vitamine B12 een delicate aangelegenheid is, kan zij door vele factoren worden verstoord en het is niet ondenkbaar dat één of meer van die factoren bij een groot deel van de bevolking aanwezig zijn. Daarom is het een goed idee om B12-supplementen te nemen.

Problemen veroorzaakt door een tekort aan B12

Een tekort aan B12 kan leiden tot bloedarmoede. Het kan ook het zenuwstelsel negatief beïnvloeden en klachten veroorzaken als depressie, zorgen, apathie en een algemeen gevoel van malaise, evenals tintelingen in handen en voeten en spierzwakte.

Er zijn nog andere klachten die niet vaak direct in verband worden gebracht met een B12-tekort. Deze kunnen zijn: spierpijn en krachtverlies, glossitis (ontstoken tong), brandende, pijnlijke of irriterende tong, gevoelige mond, vermoeidheid, slaperigheid, zwakte, misselijkheid, verlies van eetlust, gewichtsverlies, menstruatieklachten, zoals geen menstruatie, zware menstruaties, te lange menstruaties, verergerde menstruatiepijn, gewrichtsklachten, kortademigheid, benauwdheid, hartkloppingen, duizeligheid, bleekheid van de huid, koud voelen, impotentie, onvruchtbaarheid, haaruitval, gezichtsveldveranderingen, wazig zien, darmklachten, incontinentie en/of frequent plassen, hoofdpijn, abnormale reflexen, spierkrampen en suizen in de oren.

Wat doet vitamine B12 voor het lichaam?

Zoals je uit bovenstaande lijst van klachten kunt afleiden, hebben we vitamine B12 nodig voor een groot aantal van onze lichaamsprocessen. Het is nodig voor het goed functioneren van het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen en DNA, het goed functioneren van ons energiesysteem en het gezond houden van het gezichtsvermogen, huid, haar en nagels. We hebben het ook nodig voor een goede mentale instelling.

Vegetarisch of veganistisch eten

Vegetarische en veganistische diëten bevatten van nature geen vitamine B12. Er zijn ook mensen met specifieke genetische afwijkingen die B12 niet gemakkelijk kunnen omzetten in een vorm die de weefsels kunnen gebruiken. In dergelijke gevallen is het noodzakelijk dat dagelijks voldoende van B12 in de juiste vorm het lichaam bereikt door het juiste supplement te gebruiken.

Een B12-supplement kiezen

Methylcobalamine en Adenosylcobalamine zijn twee actieve vormen van B12 en zijn effectiever dan de inactieve vormen Cyanocobalamine en Hydroxocobalamine. Maar omdat de inactieve vormen goedkoper te produceren zijn, zijn ze vaker op de markt. Let daarom goed op de ingrediënten op het etiket van uw supplement.

Zelfs met de actieve vorm van de B12 is er nog steeds een kans dat het niet goed wordt opgenomen vanwege het ontbreken of de vermindering van de intrinsieke factor, zoals eerder vermeld.

Intrinsieke factor omzeilen met Liposomale B12

Liposomale supplementen verpakken de B12 in een soort vetbolletje, waardoor de B12 veel soepeler wordt opgenomen. Dit omzeilt in feite de noodzaak van Intrinsieke Factor. Bovendien worden liposomale supplementen in het algemeen gekenmerkt door een hoge mate van opname in de lichaamscellen, zodat hoge doses niet meer nodig zijn.