Waarom al die ophef over vitamine C?

Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen en andere bindweefselmoleculen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten gezond en elastisch blijven. Alle weefsels die ons lichaam structuur en stevigheid geven, zoals de gewrichten, pezen, huid, spieren (ook de hartspier), botten en bindweefsel zijn afhankelijk van de opbouwende werking van vitamine C, vooral tijdens herstelperiodes. Bovendien speelt vitamine C een belangrijke rol bij de opbouw van neurotransmitters, ontstekingsremmende hormonen, het aminozuur carnitine, de omzetting van cholesterol in galzuren en het metabolisme van mineralen.

De antioxiderende functie van vitamine C

Naast al het bovenstaande is het belangrijk om veel vitamine C binnen te krijgen, omdat het in wisselwerking staat met enzymen die een sleutelrol spelen in verschillende belangrijke processen van het lichaam.Zo is de antioxidantfunctie van vitamine C van cruciaal belang voor het behoud van gezonde cellen en weefsels.Het heeft een gunstig effect op het hart en de bloedvaten, inclusief het vermogen om gebroken vaatwanden te herstellen.

Dan is er nog de sterke ontgiftende werking. Het helpt bij de eliminatie van zware metalen zoals onder meer kwik, lood, cadmium en nikkel. In het maagdarmkanaal voorkomt het de omzetting van nitraten en nitrieten in giftige nitrosaminen. Het ondersteunt ook ons immuunsysteem.

Wat is vitamine C?

De chemische naam van vitamine C is Ascorbinezuur. Het is een in water oplosbare vitamine die door het hele lichaam wordt verspreid. De hoogste concentratie bevindt zich in de bijnieren en de hypofyse, maar de grootste hoeveelheid bevindt zich in de lever en de skeletspieren, vanwege de grote omvang van deze spieren in verhouding tot het hele lichaam.

Waarom produceren wij geen vitamine C?

Vitamine C komt vooral voor in groenten, fruit, aardappelen en orgaanvlees (lever, nieren), terwijl veel andere voedingsmiddelen kleinere concentraties bevatten. Helaas is de mens een van de weinige zoogdieren die vitamine C niet meer zelf kan aanmaken en voor de voorziening ervan volledig afhankelijk is van voedsel. Helaas verloren we dat vermogen ongeveer 40.000 jaar geleden door een genetische fout. Onze behoeften kunnen niet worden gedekt door ons voedsel, en daarom is het vaak wenselijk een supplement te nemen.

Vitamine C-tekort

De eerste symptomen van een tekort aan vitamine C zijn vermoeidheid, zwakte, myalgie (spierpijn), verminderde weerstand, gebrek aan eetlust, slechte wondgenezing, gemakkelijk blauwe plekken, bloedend tandvlees, zwak bindweefsel en bij een ernstig tekort scheurbuik en slapeloosheid.

De bekende schrijver en arts Dr. Thomas Levy schrijft in zijn boek “Het Ongeneeslijke Genezen” dat een gezond persoon ongeveer 20 gram (!) vitamine C per dag nodig heeft. Volgens hem zou iemand met een milde ziekte 40 gram nodig hebben en iemand met een ernstige infectie minstens 60 gram. Bij personen met zeer ernstige infecties en chronische aandoeningen is een dosis van 80 gram wenselijk en vaak essentieel.

Ascorbinezuur en Ester-C

Voor een hoge inname van vitamine C is de standaardvorm van vitamine C, ascorbinezuur, niet altijd geschikt. Niet veel mensen kunnen zoveel zuur verdragen. Ascorbinezuur kan in hoge doses ook diarree veroorzaken. Deze zure vorm van vitamine C in hogere concentraties belast ook de nieren en de lever omdat grote hoeveelheden zuur worden uitgescheiden. Bij gevoelige personen kan het zelfs nierstenen veroorzaken.

Er is een andere niet-zure vorm van vitamine C, Ester-C genaamd, die over het algemeen goed wordt verdragen. Deze vorm heeft dezelfde opnamesnelheid in de cellen als de meeste andere supplementen.

Liposomale vitamine C

Het probleem met gewone supplementen is dat ze niet altijd goed in het bloed worden opgenomen. Er is een andere vorm, liposomale vitamine C, waarbij de vitamine is ingekapseld in kleine vetbolletjes en waarvan bekend is dat ze voor meer dan 95% in de cellen wordt opgenomen. Volgens dokter Levy is het 20 keer effectiever dan gewone vitamine C. Daarom staat 1 gram liposomale vitamine C qua effectiviteit gelijk aan 20 gram gewone vitamine C. Zelfs de ascorbinezuurvorm van de vitamine is niet schadelijk voor het lichaam, dat de liposomale verpakking ziet als iets wat het zelf heeft aangemaakt.

Liposomale vitamine C maakt het dus eenvoudig om een effectieve hoeveelheid vitamine C in je lichaam te krijgen. De EFSA (Europese Autoriteit voor voedselveiligheid) heeft vastgesteld dat vitamine C een lage acute toxiciteit heeft en er is geen veilige bovengrens voor inname vastgesteld *.

* (The EFSA Journal (2004) 59, 1-21)