Maar welke probiotica heb je nodig?

Er zijn veel verschillende probiotische supplementen te koop, maar welke moet je gebruiken? Een van de belangrijkste vereisten is dat je een product kiest dat verschillende bacteriestammen bevat. Om je op weg te helpen, hebben we de belangrijkste hieronder opgesomd.

Lactobacillus plantarum

In 1986 werd deze bacteriestam geïsoleerd uit gezond menselijk darmweefsel in Lund, Zweden. Deze probiotische stam had de beste resultaten in de meeste gerelateerde onderzoeken, vier in totaal. Slechts één onderzoek toonde weinig effect.

Het meest recente onderzoek werd gesteund door het Rosell-Lallemand Instituut in Frankrijk en Probi AB, een Zweeds bedrijf dat de toepassingsrechten op deze stam bezit. Voor dit onderzoek werden ongeveer 200 patiënten gerekruteerd. De helft van de groep nam vier weken lang het probioticasupplement en vertoonde significante verbeteringen. Ze hadden minder buikpijn en een opgeblazen gevoel, en de darmfrequentie verbeterde. Het belangrijkste is dat de meerderheid van de patiënten die het supplement namen verbeteringen zag, vergeleken met slechts een fractie van de patiënten die het placebo namen.

Bifidobacterium infantis 35624

Deze bacteriestam werd geïsoleerd uit stukjes gezonde menselijke darm in Ierland. In 2006 werd een grote studie uitgevoerd met 362 patiënten. De symptomen van het prikkelbare darm syndroom (IBS) bij vrouwen werden onderzocht met verschillende doses B. infantis 35624. Met de juiste dosis had de groep een significante vermindering van buikpijn of ongemak, een vermindering van een opgeblazen gevoel en gas, en een verbetering van de algehele manier waarop zij zich voelden.

Lactobacillus Bulgaricus Probiotische informatie

Bulgaricus is een van de eerste probiotische stammen die ooit is bestudeerd. De Russische Nobelprijswinnaar, Ilya Mechnikov, isoleerde Lactobacillus Bulgaricus voor het eerst rond 1882, toen hij de rol van het probioticum in de spijsvertering ontdekte. Ilya Mechnikov vond L. Bulgaricus in gefermenteerde zure melk. Hij schreef de lange levensduur van de bevolking van de Balkan toe aan de consumptie van zure melk, gefermenteerd voedsel en het probioticum L. Bulgaricus in dat voedsel.

In de jaren 1960 en 1970 werd uitgebreid onderzoek gedaan naar dit probioticum door Russische onderzoekers zoals Dr. Ivan Bogdanov. Hier is een volledige lijst van de gevonden voordelen:

 • verlaging van triglyceriden, LDL niveaus, totaal cholesterol
 • verhoogt de immuniteit en bestrijdt virussen
 • verminderen leaky gut symptomen
 • minder diarree en misselijkheid
 • verbetert de spijsvertering
 • vermindering van ontstekingen
 • verbeteren IBS symptomen
 • tandbederf verminderen
 • omgaan met HIV-symptomen
 • verminderen leaky gut
 • bestrijdt dyspepsie

Saccharomyces Boulardii

Saccharomyces boulardii is een gist, een soort schimmel. Saccharomyces boulardii werd eerder geïdentificeerd als een unieke gistsoort, maar wordt nu beschouwd als een stam van Saccharomyces cerevisiae (bakkersgist). Saccharomyces boulardii wordt gebruikt als geneesmiddel voor de behandeling en preventie van diarree, waaronder besmettelijke soorten zoals rotavirale diarree bij kinderen, diarree veroorzaakt door gastro-intestinale (GI) overname (overgroei) door “slechte” bacteriën bij volwassenen, reizigersdiarree en diarree in verband met sondevoeding . Het wordt ook gebruikt om diarree als gevolg van antibioticagebruik te voorkomen en te behandelen.

Saccharomyces boulardii wordt ook gebruikt voor gewone spijsverteringsproblemen, prikkelbare darm syndroom (IBS), inflammatoire darm syndroom (IBD, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa), ziekte van Lyme, een darmziekte genaamd terugkerende Clostridium difficile colitis, en bacteriële overgroei bij korte darm syndroom. Sommige mensen gebruiken Saccharomyces boulardii voor lactose-intolerantie, urineweginfecties (UTI’s), vaginale schimmelinfecties, hoog cholesterolgehalte, netelroos, koortsblaren, doorligwonden en acne bij adolescenten.