De combinatie van vitamine D3 en K2 met magnesium

Het slikken van vitamine D is momenteel erg populair. Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een hormoonachtige stof die ervoor zorgt dat calcium uit de darmen kan worden opgenomen in de bloedbaan. 90% van onze vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht en 10% wordt opgenomen via onze voeding.

Gevolgen van een tekort aan vitamine D

Om voldoende vitamine D binnen te krijgen is het dus belangrijk om voldoende aan zonlicht te worden blootgesteld. Via onze voeding krijgen we simpelweg niet genoeg binnen. Helaas leven we tegenwoordig zo veel in deuren, werken we op kantoor onder kunstlicht, of kijken we televisie die wel licht is, maar het verkeerde soort licht.

Daardoor hebben de meeste mensen een vitamine D-tekort, wat tot allerlei gevolgen voor de gezondheid leidt. Een tekort aan vitamine D kan ten grondslag liggen aan allerlei klachten, waaronder osteoporose, immuunproblemen, spierzwakte, vermoeidheid, MS, diabetes en depressie. Daarom is mijn idealistische advies om elke dag minstens 15 minuten in de zon te zitten, zonder gebruik van zonnebrandcrème of zonnebril, maar smeer je huid in om verbranding te voorkomen! De opname van zonnestralen via de ogen is ook heel belangrijk.

Omdat dit niet voor iedereen haalbaar is, raad ik aan om vitamine D aan te vullen.

Waar moet je op letten als je vitamine D gaat innemen?

Er zijn echter een paar problemen met het innemen van vitamine D. Ten eerste is vitamine D een vetoplosbare vitamine en de overgrote meerderheid van ons heeft moeite met het opnemen van vetoplosbare vitamines. Het nemen van een liposomaal vitamine D-supplement lost dit probleem op. Omdat de vitamine D in een liposomaal supplement verpakt is in een vetbolletje van materiaal dat lijkt op onze celwanden, wordt het goed opgenomen in de cellen nadat het door het bloed daarheen is vervoerd.

Dat lost het probleem van de slechte opname op, maar er zijn nog een paar andere dingen waar je rekening mee moet houden als je vitamine D in de vorm van een supplement neemt.

De rol van vitamine K

Suppletie van vitamine D verhoogt de opname van calcium uit de darm in het bloed. Zonder vitamine K blijft een groot deel van het calcium echter achter in de bloedvaten, waar het aderverkalking kan veroorzaken. Ook in de rest van het lichaam hopen calciumdeeltjes zich op, wat ongewenst is. Vitamine K zorgt ervoor dat calcium uit het bloed op de juiste manier in de botten en tanden terechtkomt.

Daarnaast speelt vitamine K een rol bij de bloedstolling, waardoor verschillende soorten bloedstolsels niet meer voorkomen. Bepaalde goede bacteriën in je darmen maken wel vitamine K aan, maar omdat we misschien antibiotica hebben geslikt of uit vlees hebben binnengekregen, hebben we niet genoeg van die bacteriën. Dat betekent dat we een tekort aan vitamine K hebben dat niet kan worden opgelost door wat we eten. Een supplement nemen is weer de oplossing. Vitamine K is moeilijk door het lichaam op te nemen en daarom wordt de voorkeur gegeven aan een liposomaal supplement.

Magnesium

Voldoende magnesium speelt ook een rol bij de werking van vitamine D. Als je begint met vitamine D, heb je automatisch meer magnesium nodig, want het is het magnesium dat het calcium oplosbaar en opneembaar maakt voor het lichaam. De meeste mensen hebben al een tekort aan magnesium en als ze vitamine D gaan slikken, wordt dit tekort nog groter. Ook magnesium staat bekend om zijn moeilijke absorptie, dus ook dit kan het beste als liposomaal supplement worden ingenomen.

Kortom, het ideale supplement is een supplement dat vitamine D, vitamine K en magnesium in de juiste verhouding en in liposomale vorm combineert. Meer over deze droge liposomen en hun werking in het lichaam kunt u lezen in het artikel Why Those Vitamins didn’t Do What You Expected Them To.