Rustig aan, kauw dat eten!

“Drink je eten en eet je drinken.” Dit vreemde maar oude gezegde heeft een kern van waarheid wat betreft onze spijsvertering.

Waarom is kauwen zo belangrijk?

Als kind kregen de meesten van ons van tijd tot tijd te horen dat we ons voedsel moesten kauwen en, in tegenstelling tot veel andere dingen die ons in onze jeugd werden verteld, zat hier een kern van waarheid in. Voedsel moet in zo klein mogelijke stukjes in de maag aankomen. De voedseldeeltjes moeten goed worden vermalen door onze tanden voordat we ze doorslikken.

Ook speeksel werkt in op het voedsel in onze mond, zodat het in de juiste conditie de maag binnenkomt. Als dat niet gebeurt, kan de maag moeilijk goed verteren en zullen de daaropvolgende verteringsacties in de darmen ook niet goed werken. De spijsvertering begint eigenlijk in de mond.

Drink je eten en eet je drinken

Vandaar het vreemde gezegde dat je eigenlijk je eten moet kunnen opdrinken. Voedsel in de mond moet al zo goed gekauwd en met speeksel vermengd zijn dat het praktisch vloeibaar is.

Vreemd genoeg geldt het omgekeerde voor de meeste dranken. Die moet je net zo lang in je mond houden als voedsel, zodat het speeksel er goed mee aan de slag kan.

Smoothies zijn goed, maar niet slurpen!

Sommige mensen doen veel moeite om goede smoothies te maken en slokken ze dan in één keer op. Je kunt je beter de moeite besparen om ze te maken. Opslokken is slecht voor de spijsvertering en leidt alleen maar tot slechte gevolgen. Alle dranken die geacht worden een gezond effect op het lichaam te hebben, zoals groente- en vruchtensappen, moeten nog heel goed ‘gesopt’ worden. Kauw ze een beetje en laat ze in de mond circuleren.

Neem de tijd om te eten en te drinken

Neem dus de tijd om te eten en te drinken. Doe mee aan de trend van ‘vertragen’, het zal leiden tot een soort mindfulness waar je lichaam je heel dankbaar voor zal zijn. En het kost niet eens iets!