Wat is het microbioom?

Steeds meer wordt erkend dat onze totale darmflora, ook bekend als het microbioom, zeer belangrijk is voor onze gezondheid. De algemene opvatting is dat hoe meer soorten nuttige bacteriën we hebben en hoe meer ervan, hoe beter het is.

De juiste darmbacteriën

Specifieke stammen van nuttige bacteriën in onze maag zijn verantwoordelijk voor het verteren van specifiek voedsel. Daardoor zijn ze ook verantwoordelijk voor onze bloedsuikerspiegel, ons geestelijk welzijn en andere zaken die met onze gezondheid te maken hebben.

Uit een recente test bleek dat de hoeveelheid en de diversiteit van deze nuttige bacteriën toeneemt bij het eten van bepaalde diëten. De proefpersonen die deelnamen aan de test zagen allemaal hun gezondheid verbeteren. Dat is natuurlijk een prachtig resultaat, maar vermeld moet worden dat elke persoon zijn eigen specifieke dieet kreeg om te volgen op basis van het resultaat van een zeer grondige stoelgangtest.

Probiotica en prebiotica

In de natuurgeneeskunde is het al tientallen jaren bekend dat het microbioom kan worden vergroot zonder duur laboratoriumonderzoek.Er bestaat een reeks supplementen die speciaal zijn ontwikkeld om zowel de hoeveelheid als de diversiteit van de darmbacteriën te vergroten.

Een probiotisch supplement met veel verschillende bacteriestammen zal het spijsverteringsproces verbeteren zodra ze in de darm aankomen. Deze bacteriën kunnen echter alleen hun werk doen als ze in de darm goed gevoed worden. Daarvoor is een prebiotisch supplement nodig.

Schone darmen zijn de basis

Niet onbelangrijk is dat nuttige bacteriën het grootste effect hebben als ze zich in een schone omgeving bevinden. Ze kunnen niet tegen een vervuilde darm omdat ze te weinig zuurstof krijgen om te overleven. Ziekteverwekkende bacteriën daarentegen gedijen goed in een vervuild milieu.

Veel mensen met een slecht functionerende darmflora dragen daarom veel ziekteverwekkende bacteriën bij zich. Daarom is het het beste om eerst de darm te reinigen met een speciale colon cleanse voordat de pre- en probiotica worden ingenomen. De darmbacteriën zullen dan goed overleven en de meeste gezondheidsvoordelen opleveren.

Spijsverteringsenzymen

Een ander aandachtspunt is dat, zoals in het begin vermeld, het vermogen dat we hebben om bepaalde voedingsmiddelen te verteren afhankelijk is van welke darmbacteriën we elk hebben. Sommige mensen vermijden om die reden bepaalde voedingsmiddelen. Gelukkig is dat voor verreweg de meeste mensen niet nodig, want er zijn supplementen die dat probleem opvangen.

Deze supplementen bevatten spijsverteringsenzymen. Deze bestaan voor het beter functioneren van de maag en vooral voor het beter functioneren van de spijsvertering in de darmen.