Het belang van vitamine D

Vitamine D wordt een vitamine genoemd, maar het is eigenlijk een hormoon dat in de huid wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht.

Vooral in de wintermaanden zitten mensen de hele dag binnen en kunnen ze gemakkelijk een tekort aan vitamine D oplopen. Als dat gebeurt, kun je beter vitamine D-supplement nemen om de lichamelijke en psychische klachten te voorkomen waartoe een tekort aan deze vitamine kan leiden.

Vitamine D draagt bij aan:

 • sterke botten en tanden
 • sterke en soepele spieren
 • een gezond en evenwichtig immuunsysteem
 • vermindering van vetopslag in de vetweefsels
 • een goede werking van hart en bloedvaten
 • een gezonde bloeddruk
 • een goede barri√®refunctie van de darmwand
 • een goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen
 • mentale weerbaarheid
 • een goede conditie van de ogen
 • gezonde cellen en weefsels
 • tegengaan van verouderingsprocessen

Juist evenwicht tussen vitamine D en mineralen

Vitaminen en mineralen moeten in evenwichtige verhoudingen in het lichaam aanwezig zijn. Om vitamine D zijn werk te laten doen, moet het lichaam beschikken over specifieke hoeveelheden vitamine K2 en magnesium. Inname van vitamine D alleen leidt automatisch tot een tekort aan vitamine K en magnesium.

Hoge doses vitamine D, zoals veel therapeuten momenteel voorschrijven voor bepaalde aandoeningen, zorgen ervoor dat het lichaam al zijn opgeslagen magnesium gebruikt. Dit gebeurt omdat vitamine D ervoor zorgt dat het lichaam meer calcium opneemt en wanneer het lichaam meer calcium opneemt, heeft het ook meer magnesium nodig. Calcium en magnesium werken in het lichaam samen en aangezien veel mensen al een licht magnesiumtekort hebben, zorgt de toevoeging van hoge doses vitamine D ervoor dat het lichaam al zijn magnesium in een snel tempo verbruikt.

Gevolgen van magnesiumtekort

Een magnesiumtekort kan allerlei problemen en symptomen veroorzaken, zoals slapeloosheid, beverigheid, spierkrampen, angst, hartkloppingen, constipatie en hoofdpijn. En als men niet meer voldoende magnesium heeft, kan de vitamine D zijn werk niet goed doen. Daarom is het belangrijk om bij het gebruik van vitamine D ook een hoogwaardig magnesiumsupplement te nemen.

Vitamine K

Veel mensen krijgen vitamine D plus calcium voorgeschreven bij osteoporose. Maar hoewel vitamine D ervoor zorgt dat het extra calcium in het bloed wordt opgenomen, is vitamine K ook nodig om ervoor te zorgen dat het calcium daadwerkelijk in de botten terechtkomt en niet de verkeerde weefsels verkalkt. Zonder de vitamine K zou aderverkalking het gevolg kunnen zijn.

Calcium is voldoende aanwezig in ons voedsel en water, maar het is de combinatie van vitamine D, K en magnesium die ervoor zorgt dat calcium in het lichaam zijn werk kan doen en geen problemen veroorzaakt.

De opname van vitaminen en mineralen

Vitamine D, K en magnesium supplementen zijn zeer moeilijk op te nemen door het lichaam. Slechts een klein percentage van deze supplementen wordt opgenomen in het bloed en nog minder in de cellen. Het antwoord hierop zijn liposomale supplementen die voor meer dan 98% door de cellen worden opgenomen. In liposomale supplementen zijn de actieve vitaminen of mineralen verpakt in vetbolletjes (liposomen). De liposomen worden door het lichaam rechtstreeks naar de lichaamscellen getransporteerd en daar volledig opgenomen. In feite werken deze stoffen zo goed dat het niet meer nodig is hoge doses te gebruiken. Een liposomaal supplement kan met veel lagere doses worden toegediend omdat het voor meer dan 98% in de cellen wordt opgenomen.