Waarom die vitaminen niet deden wat je ervan verwachtte…

Het nemen van voedingssupplementen om onze gezondheid te verbeteren is heel gewoon, en dat is al tientallen jaren zo. Toch blijft het debat gaande of deze praktijk noodzakelijk of zelfs nuttig is. In dit artikel bespreken we de noodzaak en het nut van supplementen. Ook bespreken we liposomalen, een revolutionaire methode om effectieve supplementen te produceren.

Zijn voedingssupplementen wel nodig?

Alleen al in de Verenigde Staten zijn er naar schatting tussen de 25.000 en 84.000 soorten giftige chemicaliën op de markt (in kunststoffen, verf, voedseladditieven, petrochemische stoffen, enz.

Veel van deze stoffen komen in ons lichaam terecht, dat geen natuurlijke manier heeft om ze in deze hoeveelheid af te voeren. Het lichaam ziet ze als gifstoffen en categoriseert ze als “oxidanten”. Het kan ze alleen verwerken met “anti-oxidanten”, vitamines die het lichaam gebruikt om gifstoffen te binden, te neutraliseren en vervolgens uit te scheiden. De hoeveelheid anti-oxidanten die we uit een gezond dieet halen is bij lange na niet genoeg om de toegenomen hoeveelheid gifstoffen waaraan we nu worden blootgesteld aan te kunnen. Daarom is het verwijderen van giftige chemicaliën een belangrijke reden waarom we supplementen nodig hebben.

De doeltreffendheid van voedingssupplementen

Toch blijft de vraag naar de doeltreffendheid van supplementen bestaan. Er zijn veel wetenschappers die beweren dat het innemen van vitaminen en mineralen niets anders doet dan dure urine creëren, omdat ze rechtstreeks door het lichaam gaan. De voorzitter van de Australian Medical Association, Michael Gannon, schreef dit in een artikel in de Britse krant The Independent.

Er zijn veel studies gepubliceerd die om dezelfde reden beweren dat het innemen van vitaminesupplementen daarom weinig zin heeft. Een van de meest recente studies werd gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109718345601. En het is waar dat veel supplementen niet zo goed worden opgenomen. Het is blijkbaar erg ingewikkeld om sommige ervan in de lichaamscellen te krijgen waar ze nodig zijn.

Liposomale afgifte

De farmaceutische wereld had al eerder met een soortgelijk probleem te kampen: hoe krijgen ze hun geneesmiddelen door de cellen opgenomen ondanks dat het lichaam ze als zeer giftig beschouwt? Hun revolutionaire antwoord was de zogenaamde “liposomale toediening”.

Liposomen zijn vetbolletjes die een andere stof omhullen. De stof is vaak een geneesmiddel, maar kan ook een vitamine, mineraal of kruid zijn. In het geval van de farmaceutische industrie was hun doel ervoor te zorgen dat hun geneesmiddelen in het lichaamsweefsel van de patiënt terechtkwamen. Liposomale toediening deed dat heel goed.

Het voordeel van liposomen is dat ze volledig intact blijven en niet afbreken, zelfs niet in het spijsverteringskanaal. Vrijwel alles wat erin verpakt zit, komt in de cellen terecht.

De lichaamseigen samenstelling

Liposomen werken dankzij de stof choline (vitamine B4). Het lichaam kan choline in beperkte mate zelf maken en gebruikt het als een zeer belangrijk onderdeel van celwanden. Omdat het lichaam choline als natuurlijk beschouwt wordt het snel opgenomen in het bloed en vanuit het bloed wordt het direct naar de lichaamscellen getransporteerd. Eenmaal in de cel zal het vetbolletje samensmelten met de celwand en zo zijn inhoud aan de cel afgeven.

De bewezen doeltreffendheid van liposomen

Het gebruik van deze methode van liposomale toediening heeft een dubbel effect. Ten eerste komt de werkzame stof direct en intact in de cel terecht, of het nu gaat om een geneesmiddel, vitamine, mineraal of kruid. Ten tweede versmelt de liposoomkraal met de celwand.

Dit is een uitstekende techniek gebleken om niet alleen geneesmiddelen, maar ook vitaminen, mineralen en kruiden in de lichaamscellen af te leveren. Het zorgt ervoor dat de cellen daadwerkelijk ontvangen wat moet worden afgeleverd. Dit is wetenschappelijk onderzocht in een aantal studies, waarvan wij er hier drie noemen: Liposomale inkapselingstechnologie een nieuw systeem voor de toediening van geneesmiddelen, ontworpen voor ayurvedische geneesmiddelenpreparaten. (Hemanthkumar M, Spandana V., 2011), Effect van liposomen op de absorptie van in water oplosbare actieve farmaceutische ingrediënten via orale toediening . (Yang Z et al., 2013) en Liposomen in de voeding. (BC Keller, 2001).

De fabrikanten van voedingssupplementen hebben deze techniek de laatste jaren overgenomen voor vitaminen, mineralen en kruiden. Doorgaans wordt 10 tot 80% van de niet-liposomale supplementen in het bloed opgenomen, maar minder dan 5% komt uiteindelijk in de cellen terecht. Daarom hebben liposomalen voor veel mensen de voorkeur gekregen.

Niet alle liposomen zijn gelijk

Tot zover klinkt dit allemaal nogal eenvoudig. Helaas is het dat niet. Liposomals zijn niet zo gemakkelijk te produceren en veel versies op de markt zijn helemaal niet zo stabiel en brengen niet de voordelen die ze zouden moeten brengen.

Hitte, hoge druk en chemicaliën

Het maken van een goed liposomaal product vereist veel expertise en ingrediënten van de hoogste kwaliteit. De meest gebruikelijke fabricagemethoden maken gebruik van hitte, hoge druk of chemicaliën. Hoge druk of hitte zijn echter vaak catastrofaal voor vitaminen. De vitaminen gaan hierdoor kapot en verliezen een groot deel van hun werking.