Je spijsvertering weer op orde krijgen

Enzymen zijn stoffen die we kennen van activiteiten zoals het wassen van kleren, maar ze spelen ook een essentiële rol in onze spijsvertering. Onder de vele verschillende soorten enzymen die in ons darmstelsel aan het werk zijn, zijn enzymen die vetten verteren en andere die koolhydraten en eiwitten aantasten.

De juiste temperatuur is belangrijk

Het is heel belangrijk dat het lichaam de juiste interne temperatuur heeft om deze enzymen goed te laten werken. Enzymen zijn zeer gespecialiseerd en werken alleen op die ene specifieke stof waarvoor ze ontworpen zijn om te verteren.

Ze zijn ook afhankelijk van de juiste temperatuur in ons lichaam. Het menselijk lichaam werkt het best bij een temperatuur van 37 graden Celsius (98,6 graden Fahrenheit) en als die temperatuur ook maar 1 graad afwijkt, hebben de enzymen het heel moeilijk om hun werk te doen.

Gevolgen van een verkeerde temperatuur

Het is gebruikelijk om voor of tijdens de maaltijd te genieten van een lekker koud drankje, maar het is een groot probleem voor onze spijsvertering. Zodra je een groot glas bier, water of frisdrank drinkt, koelt je maag van binnenuit een paar graden af. Daar begint het probleem voor de enzymen, die niet meer optimaal kunnen werken. Ze kunnen het voedsel niet goed verteren, omdat ze niet kunnen werken bij temperaturen die voor hen te laag zijn.

Het voedsel blijft dan te lang in de darm, waar het gaat rotten en gisten. Dat bevordert dan de groei van slechte bacteriën en schimmels en heeft een verwoestend effect op het darmmilieu. Het nemen van probiotica supplementen daar bovenop is gewoon niet genoeg om het op te lossen.

Dus, als je je spijsvertering wilt verbeteren, doe dan eerst een detox van de dikke darm. Als dat klaar is, begin dan met een probioticakuur en probeer je te redden met weinig of geen koude dranken. Koud voedsel zoals ijs is trouwens ook funest voor onze spijsvertering.

Lichaamstemperatuur

In de Chinese voeding is het nemen van hete soepen voor het eten normaal. Het is een goed idee als je de soep laat afkoelen tot een eetbare temperatuur en ervan geniet vóór je hoofdmaaltijd. Ook als u overdag water wilt drinken, is het aan te bevelen dit op lichaamstemperatuur te drinken. En het is absoluut perfect om kruidenthee op lichaamstemperatuur te drinken.

Positieve effecten

Voor sommige mensen kunnen bovenstaande aanbevelingen enige aanpassing in hun dagelijkse levensstijl vergen. Maar zodra je merkt dat je spijsvertering beter werkt met minder gas en krampen en een enorm verbeterde stoelgang, zul je blij zijn dat je het geprobeerd hebt!

Enzymen zijn stoffen die we kennen van activiteiten zoals het wassen van kleren, maar ze spelen ook een vitale rol in onze spijsvertering. Onder de vele verschillende soorten enzymen die in ons darmstelsel werken, zijn enzymen die vetten verteren en andere die koolhydraten en eiwitten aantasten.