Wat te doen tegen het lekkende darm syndroom

Lekke darm syndroom heeft grote gevolgen voor alle systemen in het hele lichaam. Weten wat het veroorzaakt en hoe het werkt, kan een goede stap zijn naar een betere gezondheid.

Onze darmen zijn van binnen bekleed met cellen die epitheelcellen worden genoemd. Epitheel betekent ‘bedekkingsweefsel’. Deze cellen bedekken de wand van de darm en hebben zeer kleine ruimtes tussen elkaar. De ruimtes laten verteerd voedsel door de darmwand gaan, zoals dakpannen lucht doorlaten terwijl het dak toch bedekt blijft.

Wanneer voedsel goed is verteerd, zijn de deeltjes zeer klein en gaan ze door de darmwand waar ze door het bloed worden opgenomen. Het bloed transporteert ze vervolgens naar de cellen waar ze worden omgezet in energie.

 

Oorsprong van de biofilm

We krijgen dagelijks veel onvriendelijke chemicaliën binnen via bijvoorbeeld junkfood, koffie, alcohol, suiker, medicijnen en antibiotica. Deze chemicaliën verzwakken de populatie gezonde bacteriën in de darm. Als dat gebeurt, krijgen de slechte bacteriën de overhand. Ze hebben dan de eigenschap een dikke slijmlaag te vormen die we de biofilm noemen.

Deze biofilm hecht zich aan de epitheelcellen die de darmwand bekleden. Die cellen hebben normaal gesproken een heel klein gezond slijmlaagje, enigszins vergelijkbaar met de binnenkant van onze mond: de binnenkant van onze wangen is van nature vochtig. Dat is ook de normale toestand van de darmwand, maar helaas droogt die uit door de aanwezigheid van de schadelijke biofilm.

Grote ruimtes tussen de epitheelcellen

Als de epitheelcellen uitdrogen, raken ze ontstoken. Door de ontsteking zwellen ze op en verspreiden ze zich verder. Op dat moment zijn de ruimtes tussen de epitheelcellen te groot en laten ze voedseldeeltjes door voordat ze voldoende verteerd zijn.

Dit zou normaal niet gebeuren, ze moeten langer in de darm blijven zodat de vertering ze kleiner maakt en ze dan door de darmwand gaan. Door de zwelling van de uitgedroogde epitheellaag passeren echter te grote deeltjes.

Gevolg: ontstekingsziekten

Deze te grote voedseldeeltjes komen dus in het bloed terecht, wat niet goed is.

Wanneer iets in het bloed komt, meet het lichaam de grootte ervan. Normale, zeer kleine voedseldeeltjes zijn acceptabel, maar alles wat groter is, wordt gezien als een virus of bacterie. Het immuunsysteem van het lichaam valt daarom grotere voedseldeeltjes aan. Dit veroorzaakt een ontstekingsreactie die het hele lichaam belast zonder dat u het merkt.  Als dit eenmaal in het lichaam is begonnen, zal het zichzelf nooit herstellen. De situatie blijft het hele leven bestaan en wordt zelfs erger. Het gevolg is allerlei ontstekingsziekten, die op hun beurt weer andere ziekten veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten, reuma, allergieën en nog veel erger.

 

Wat kunt u hieraan doen?

De manier om deze neerwaartse spiraal van het leaky gut syndroom te doorbreken begint met het verwijderen van de schadelijke biofilm uit de darmen. Dit is mogelijk met de Intestinal Detox kuur en is de eerste stap in het proces.