Waarom je enzymen nodig hebt en wat je eraan kunt doen

Wat zijn enzymen?

Ons lichaam heeft duizenden verschillende enzymen, die elk een specifieke reactie mogelijk maken. Er zijn enzymen voor de vertering van vetten of koolhydraten, voor de celstofwisseling, de ontgifting van de lever, en nog veel meer. Mensen, dieren en planten produceren ze allemaal en we hebben de verscheidenheid nodig van zowel de enzymen die we zelf aanmaken als die welke we verkrijgen door het eten van groenten.

Enzymen werken als katalysator

Een enzym is een soort eiwit dat een reactie versnelt, een katalysator dus. Het kan een chemische reactie binnen of buiten een cel veroorzaken en die reactie versnellen zonder zelf verbruikt te worden of van samenstelling te veranderen. Enzymen zijn nodig voor elke reactie van het lichaam, bijvoorbeeld bij de spijsvertering of de celstofwisseling.

Als je een appel opensnijdt en hem korte tijd laat liggen, zul je zien dat hij bruin wordt en vergaat. Dat komt deels door de blootstelling aan zuurstof, maar ook doordat de van nature in de appel aanwezige enzymen de appel gaan verteren.

Waarom ons voedsel niet genoeg enzymen bevat

Ons voedsel is tegenwoordig zo anders dan vroeger, dat onze voorraad enzymen niet meer wordt aangevuld door wat we eten. De meeste enzymen worden vernietigd boven een temperatuur van 40 graden Celsius (104 graden Fahrenheit) en aangezien ons voedsel vaak wordt bewerkt – en dus verhit – bevat het geen enzymen meer.

Erger nog, ons lichaam produceert steeds minder enzymen naarmate we ouder worden. Voor elk jaar dat we ouder worden, maken we 13% minder enzymen aan.

Is rauw voedsel de oplossing?

Onze voorouders aten praktisch alles rauw, zodat hun voedsel alle enzymen bevatte die het lichaam nodig had. Tegenwoordig is het meestal niet zo’n goed idee om je voedsel rauw te eten, omdat onze spijsvertering er meestal niet geschikt voor is. Meer dan duizend Bio-Resonantie tests hebben aangetoond dat minder dan 1% van de mensen een spijsverteringsstelsel heeft dat een rauw voedsel dieet zonder problemen kan ondersteunen. De andere 99% moet andere maatregelen nemen om hun spijsvertering te optimaliseren.

Hoe krijg ik toch voldoende enzymen binnen?

Er zijn zeer gespecialiseerde soorten enzymen. Er zijn soorten die de ontbrekende enzymen aanvullen in het bovenste deel van het spijsverteringsstelsel bij de maag. Er zijn ook enzymen die werken in het onderste deel van het spijsverteringsstelsel, in de dunne darm. Enzymen zijn verkrijgbaar als supplement voor of tijdens de maaltijd. Hoewel sommige mensen het onnatuurlijk vinden om supplementen te nemen, geldt dat niet voor enzymen. Wat onnatuurlijk is, is het niet verkrijgen van de enzymen die we nodig hebben uit het voedsel dat we eten. Maar dat doen we niet, dus de meest logische stap is ze aan te vullen met je maaltijden.

Het spijsverteringsstelsel is niet het enige systeem in het lichaam dat enzymen nodig heeft om goed te werken. Enzymen kunnen helpen bij een hoog cholesterolgehalte, bloedsuikerproblemen, vroegtijdige veroudering en pijnlijke gewrichten. Dat maakt het een verstandige keuze om een enzymsupplement te nemen als je ouder wordt. Het ontlast de darmen, het voedsel verteert beter en je krijgt minder gezondheidsproblemen.