Metabolisme, de motor van het lichaam

Qua energieverbranding is er niet veel verschil tussen de verbrandingsmotor van een auto en het menselijk lichaam. Beide hebben zuurstof en brandstof nodig voor hun energievoorziening. In feite kan het menselijk lichaam worden gezien als een koolstof-zuurstofmachine.

Brandstof voor het lichaam

Eigenlijk is er één groot verschil tussen de motor van een auto en die van het lichaam: het lichaam kan zichzelf genezen. Dat is zeker in ons voordeel, want als je de verkeerde brandstof in een auto doet, houdt hij er na een paar meter mee op. Doe je de verkeerde brandstof in het menselijk lichaam, dan kan het nog zo’n 75 tot 80 jaar doorploeteren.

In de moderne maatschappij nemen we allerlei verkeerde brandstoffen in. Het voedsel dat we eten is niet meer hetzelfde als wat we aten toen ons lichaam voor het eerst evolueerde. We kunnen ons tot op zekere hoogte aanpassen en het lichaam maakt het beste van wat het heeft. Helaas verbruikt het in die situatie snel zijn voorraad van vele vitale enzymen en mineralen.

Waar het metabolisme plaatsvindt

Bij de stofwisseling van het lichaam denken we vooral aan de maag en de darmen. Er komt echter veel meer kijken bij het omzetten van voedsel en energie. Het maag-darmstelsel is alleen bedoeld voor de opname van voedsel. Eenmaal in het bloed moeten alle eiwitten, koolhydraten en vetten naar de cellen worden getransporteerd om te worden omgezet in energie.

Elke cel in ons lichaam moet zijn eigen energie leveren. Daarom bevatten ze zoiets als mitochondriën die voeding omzetten in energie zodat de cellen hun werk kunnen doen en wij kunnen leven. Het is een van de meest essentiële functies in het lichaam. En wat het lichaam nodig heeft om dit te laten gebeuren is niet alleen voeding, maar ook voldoende van de juiste mineralen.

Mineralen

Het lichaam is voor al zijn processen afhankelijk van enkele vitale bouwstenen: mineralen! Het zijn de mineralen in het lichaam die bepalen hoe succesvol het lichaam is in het omzetten van voedsel in energie. We kennen allemaal mensen in onze omgeving die een tomeloze hoeveelheid energie lijken te hebben, maar ook mensen die helemaal geen energie hebben. Dit heeft alles te maken met de hoeveelheid mineralen waarover het lichaam beschikt.

Helaas bevat ons voedsel tegenwoordig te weinig mineralen. Vroeger bevatte een portie groenten zevenennegentig soorten mineralen. Tegenwoordig mag je blij zijn als het er acht zijn. Dat komt door de moderne landbouwmethoden, die de bodem uitputten.

Verhoudingen tussen mineralen onderling

Bovendien gaat het niet alleen om de absolute hoeveelheden mineralen, maar ook om de verhouding van de mineralen tot elkaar. Mineralen kunnen onderling samenhangen en deze verhoudingen bepalen hoe goed bepaalde systemen in het lichaam werken.

De verhouding tussen calcium en magnesium geeft bijvoorbeeld aan hoe uw bloedsuikerspiegel werkt; de verhouding tussen calcium en kalium geeft de werking van uw schildklier aan en de verhouding tussen natrium en kalium geeft uw algemene energie aan. Daarom is het zo belangrijk dat je de juiste mineralen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt. Als het evenwicht zoek is, kunnen organen gaan haperen.

De manier om deze verhoudingen in je lichaam te testen is met een haarmineralenanalyse. Een haarlok wordt in een laboratorium onderzocht, waarna een persoonlijk voedings- en supplementenadvies wordt opgesteld.