Het belang van gefermenteerd voedsel

In de darmen leven talloze bacteriën, zowel goede als slechte, en een gezonde darmflora is belangrijk voor een goede gezondheid. De darm werkt letterlijk als ons tweede brein en produceert zelfs meer serotonine (een neurotransmitter die ons een goed gevoel geeft) dan de hersenen zelf.

Te veel slechte bacteriën kunnen een slechte gezondheid veroorzaken

Als de goede bacteriën in uw darmen het niet winnen van de slechte, kan uw gezondheid worden aangetast. Breng uw darmen weer in balans en uw spijsverteringsstelsel functioneert weer optimaal, en u zult versteld staan van de hoeveelheid symptomen die waren veroorzaakt door het onevenwicht in de darmen. Die symptomen kunnen verdwijnen als het evenwicht is hersteld.

De darmfunctie in evenwicht brengen

Om dit herstel te bereiken zijn er een aantal belangrijke stappen. Eerst moet er een goede darmreiniging plaatsvinden om je te ontdoen van al het oude afval dat de slechte bacteriën in stand houdt. Hierna moet je een probioticum nemen.

Veel mensen weten niet dat het na een darmreiniging belangrijk is dat ze hun dieet aanpassen, anders krijgen de goede bacteriën niet de kans zich goed te ontwikkelen in de darm.

Wat is fermentatie?

Fermentatie is een natuurlijk proces dat optreedt wanneer groenten in een afgesloten ruimte worden bewaard in aanwezigheid van zout en het is een uitstekende voedingsbodem voor goede bacteriën. Melkzuurbacteriën komen van nature voor op groenten en fruit en zetten door fermentatie suikers (zetmeel of vezels uit groenten) om in melkzuur. Tijdens dit proces planten de melkzuurbacteriën zich voort en nemen ze in aantal toe. Wanneer alle suikers zijn omgezet in melkzuur, is de zuurtegraad afgenomen en kunnen de slechte bacteriën er niet meer leven. Vandaar dat goed bereide gefermenteerde groenten lang houdbaar zijn.

Enkele generaties geleden werd fermentatie nog gebruikt voor het conserveren van groenten om ze buiten het seizoen beschikbaar te maken. Zuurkool is een typisch voorbeeld, maar de methode kon eigenlijk op elke groente worden toegepast.

Welke voedingsmiddelen te eten?

Het is niet nodig om veel gefermenteerd voedsel te eten, een half kopje per dag doet wonderen. Naast groenten kunt u ook denken aan yoghurt, kwark of kefir, bij voorkeur gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Kombucha thee is een goede drank, ook gemaakt door fermentatie.

Rauw fruit en groenten vermijden tijdens de darmherstelfase

Niet veel mensen weten dat als je je dieet wilt veranderen na een darmreiniging, er bepaalde voedingsmiddelen zijn die vermeden moeten worden. Tijdens de herstelfase van de darm is het heel belangrijk om rauwe groenten en fruit te vermijden. U zult waarschijnlijk denken dat dit een vreemd advies is, want dit zijn toch gezonde voedingsmiddelen? Klopt, maar ze bevatten vezels die de slechte bacteriën in de darm voeden, ook al worden vezels normaal gesproken als gezond beschouwd.

Als je de darmen weer in balans brengt, is het beter om alleen goed gekookte en gefermenteerde groenten te eten. Vermijd granen en beperk je zuivel tot alleen yoghurt, kefir of kwark (van rauwe melk), zoals eerder vermeld. Biologisch vlees is prima, evenals soepen uit zelfgemaakte bouillon.

De darm is weer in balans

Is de darm eenmaal in balans, dan kun je weer rauwe of licht gekookte groenten gaan eten. Hoe lang het duurt voordat de darm weer in evenwicht is, hangt af van de ernst van de situatie. Bij de meeste mensen zou het verdwijnen van bepaalde symptomen erop wijzen dat de darm weer in balans is. Het gaat goed als er geen opgeblazen gevoel, misselijkheid, oprispingen, winderigheid, diarree of constipatie meer is.

Gefermenteerd voedsel en zware metalen

Ook als de darmen weer in balans zijn, is het goed om gefermenteerde groenten te blijven eten. Ze zijn niet alleen goed om de darmflora weer in evenwicht te brengen, maar ook om zware metalen uit het lichaam te transporteren. Dat doen ze omdat de celwanden van de goede bacteriën in de gefermenteerde voedingsmiddelen stoffen bevatten die een aantrekkingskracht uitoefenen op kwik, lood, aluminium, enz. Ze binden zich aan deze stoffen en voeren ze uit het lichaam.

Het is duidelijk dat de voordelen van gefermenteerd voedsel enorm zijn. Samen met andere maatregelen kunnen ze helpen het evenwicht in de darmen te herstellen.