Het verband tussen je bijnieren en probiotica

Mensen nemen probioticasupplementen vanwege de goedaardige darmbacteriën die ze bevatten. Er zijn vele soorten van die goedaardige bacteriën, waarvan sommige gunstiger zijn voor de darm dan andere. Dit soort supplementen wordt verondersteld de darm beter te laten functioneren – wat ze ook doen – maar goedaardige darmbacteriën doen veel meer dan dat.

Stress in de darmen

Een groot deel van ons immuunsysteem functioneert via de darmbacteriën, net als ons hormonale systeem. In feite hebben darmbacteriën een wijdverbreid effect op het lichaam, tot en met je energievoorziening aan toe.

Een slecht functionerende darm wordt overwoekerd door schadelijke bacteriën. Hierdoor ontstaat een situatie die bekend staat als “darmstress”.

De darm en de hersenen zijn met elkaar verbonden door een grote zenuw, de Nervus Vagus, de belangrijkste zenuw in het lichaam. Vroeger dacht men dat deze zenuwbaan alleen bedoeld was om signalen van de hersenen naar de darmen te sturen. Uit het laatste onderzoek blijkt echter dat de nervus Vagus vooral signalen andersom uitzendt: van de darm naar de hersenen. Het is alsof de darm een tweede brein is. Daardoor worden signalen van stress in de darm rechtstreeks naar de eigenlijke hersenen gestuurd.

De functie van de bijnieren

Als de hersenen zo’n signaal van de darmen ontvangen, sturen ze het direct door naar de bijnieren. De bijnieren zijn twee kleine organen, elk zo groot als een walnoot, die bovenop onze nieren liggen. Zij reguleren onder andere de stressrespons van ons lichaam door verschillende hormonen te produceren om daarmee om te gaan.

We kennen de werking van de bijnieren wanneer we ons bedreigd voelen, waarbij ze adrenaline produceren om ons een duwtje in de rug te geven en de bedreigende situatie te helpen vermijden. Dit is echter niet het enige type stresshormoon dat de bijnieren maken.

Cortisol

Er is één type hormoon dat van groot belang is in langdurige chronische stresssituaties: cortisol . Cortisol is van nature bedoeld om ons op de been te houden in tijden van chronische stress. Als de chronische stress echter te lang aanhoudt en de bijnieren cortisol blijven produceren, heeft dat allerlei negatieve gevolgen voor het lichaam.

Te veel cortisol

Langdurig verhoogde cortisolniveaus kunnen vele gevolgen hebben, waaronder het verlies van je natuurlijke vermogen om je gewicht onder controle te houden. Vermoeidheid kan het gevolg zijn van verhoogde cortisolspiegels. Uw slaapritme kan worden verstoord, wat kan leiden tot slechte slaap of ernstige slapeloosheid. En een laag cortisolgehalte kan je vermogen om goed eiwitten zoals collageen aan te maken verstoren, zonder welke je huid kan rimpelen. Het verlaagt ook de werking van het immuunsysteem en de spijsvertering.

Ook al ervaar je geen externe stress in je leven, een verhoogde cortisolspiegel kan je toch het gevoel geven dat je gestrest bent. Als het te lang verhoogd blijft, raken de bijnieren overbelast.

Hoe bijnieruitputting ontstaat

Als een orgaan gedurende langere tijd te hard heeft moeten werken, heeft het tijd nodig om te herstellen. Als dat met de bijnieren gebeurt, spreken we van bijnieruitputting . De bijnieren hebben te lang en te hard moeten werken en uiteindelijk stoppen ze er gewoon mee. Hierdoor ontstaat een tekort aan cortisol, wat erger is dan teveel. Verrassend genoeg is het begonnen omdat het beginniveau hoog was.

Hoe de darmen in balans te krijgen

Een evenwicht tussen de goedaardige en de ziekmakende bacteriën in de darm is dus uiterst belangrijk voor onze algehele gezondheid. Een regelmatige darmreiniging is de beste eerste stap om dat evenwicht te herstellen. Deze moet worden gevolgd door een periode waarin de darmwand mag genezen en pas daarna mag men weer beginnen met probioticasupplementen.

Voeding voor goede darmbacteriën

Je darmbacteriën moeten gevoed worden. Nadat ze in de darm zijn aangekomen, moeten ze aansterken en zich vermenigvuldigen, wat alleen mogelijk is als ze goede voeding krijgen. Een product dat alleen de goede darmbacteriën voedt, noemen we een prebioticum.

De ziekteverwekkende darmbacteriën daarentegen voeden zich onder meer met rottende, gistende voedselresten en suikers.

Verdere stappen om het cortisolgehalte te verlagen

Het innemen van een kwaliteitssupplement met goede darmbacteriën kan een grote invloed hebben op de gezondheid van het hele lichaam. Daarnaast zijn er nog andere maatregelen die u kunt nemen om uw cortisolniveau laag te houden: neem voldoende rust, slaap acht uur per nacht, zorg voor voldoende frisse lucht, vermijd overmatige lichaamsbeweging, neem niet te veel cafeïne of energiedrankjes en eet voldoende gezonde, zelfgekookte maaltijden met veel verse groenten.

Kortom, we kunnen zelf veel doen om ons lichaam goed te laten functioneren. De bovenstaande stappen zijn gemakkelijk toe te passen en zullen een positief effect hebben op je hele lichaam.