Twee ingrediënten om de hele darm effectief te reinigen

Veel therapeuten kennen het belang van een goed functionerende dikke darm als eerste stap naar gezondheid in de rest van het lichaam. Gezien het aantal ongewenste stoffen die we dagelijks binnenkrijgen, kan dit moeilijk zijn.

De menselijke darm is bekleed met een gezonde slijmlaag. Deze slijmlaag beschermt de epitheelcellen van de darmwand tegen irritatie door voedsel in het systeem. In de wetenschap wordt deze slijmlaag die de cellen beschermt de glycocalix genoemd.

Het evenwicht in de darm is verstoord

We kunnen er niet omheen veel vreemde stoffen binnen te krijgen, en we doen dat in vrij grote hoeveelheden. Dit leidt tot verzuring, waardoor in de darm een geschikte omgeving ontstaat voor pathogene (schadelijke) bacteriën om te groeien. Het gevolg is dat we tegenwoordig allemaal een te grote hoeveelheid ziekteverwekkende bacteriën in onze darmen hebben, en dat het evenwicht in de darm daardoor wordt verstoord.

Ziekteverwekkende bacteriën maken ook een slijmlaag: de biofilm

Veel therapeuten proberen het evenwicht in de darm te herstellen met behulp van nuttige bacteriën en andere producten, maar dat is eigenlijk alleen symptoombestrijding en niet de oorzaak. De oorzaak is dat te veel ziekteverwekkende bacteriën samen een dikke slijmlaag vormen waarin ze leven en beschermd worden. Deze slijmlaag heet de biofilm en voorkomt dat onvriendelijke bacteriën door de verschillende spijsverteringssappen worden aangetast en weggespoeld. Het immuunsysteem zelf zou ze ook kunnen aanvallen en vernietigen als de biofilm er niet was. Door deze dikke slijmlaag kunnen de ziekteverwekkende bacteriën dus gedijen in de darm, waar niets hen kan beïnvloeden, zelfs geen natuurlijke of synthetische geneesmiddelen.

De biofilm ligt bovenop de glycocalix, de gezonde slijmlaag. In zijn natuurlijke staat is hij volledig transparant en dus niet zichtbaar bij een colonoscopie. Sommigen denken dat deze biofilm ook een goede werking heeft omdat hij de darmwand zou beschermen. Helaas is het tegendeel waar.

Er zijn biofilms in het hele lichaam

Om dit punt te illustreren, kijk eens naar de rest van het lichaam. Overal waar ziekteverwekkende bacteriën voorkomen is er een biofilm. We vinden ze in de sinussen, mondholtes, urinewegen, enz. Het bekendste voorbeeld is tandplaque, niets anders dan een biofilm gevormd door schadelijke bacteriën. Tandplak heeft geen enkele functie voor de mond of de tanden en we poetsen het dan ook meerdere keren per dag weg. Als we dat niet zouden doen, zou de biofilm zich als witte aanslag door de hele mond verspreiden, waardoor hij geïnfecteerd raakt en de tanden beschadigd raken.

Ditzelfde proces vindt dagelijks plaats in de darm en helaas kunnen we de darmwand niet dagelijks reinigen. De darmwand raakt daardoor ontstoken en meer doorlaatbaar. Dit is wat ten grondslag ligt aan wat vaak het ‘Leaky Gut’ syndroom wordt genoemd.

Hoe de biofilm verwijderen

De beste manier om de oorzaak van het Lekke Darm Syndroom aan te pakken is de biofilm te verwijderen. Dit is echter niet eenvoudig. De biofilm is ondoordringbaar voor de meeste stoffen, dus worden vaak supplementen op basis van enzymen of sterk schurende middelen gebruikt. Deze hebben helaas veel nadelen.

Enzymen kunnen delen van de biofilm oplossen. Dat proces heeft echter tot gevolg dat schadelijke bacteriën vrijkomen in de darm en vervolgens in het bloed worden opgenomen. Dit kan iemand behoorlijk ziek maken in wat soms een “herstelcrisis” wordt genoemd. Het middel is dan meestal erger dan de ziekte.

Er zijn ook middelen die vezels bevatten die de biofilm afschuren. De darmwand onder de biofilm is echter al beschadigd, uitgedroogd en ontstoken. Het gebruik van schurende middelen is te heftig voor de darmwand, die al gevoelig is.

De biofilm bevat geen goedaardige bacteriën 

Er bestaat een misverstand dat de biofilm ook onderdak biedt aan goedaardige, of ‘vriendelijke’ bacteriën. De biofilm wordt alleen gevormd door schadelijke bacteriën, die zich anders gedragen dan goedaardige bacteriën. Goedaardige bacteriën hebben hun eigen slijm, maar ze klonteren niet samen en verstoppen de gezonde slijmlaag (glycocalyx) niet. Helaas maakt dit de goede bacteriën vrij kwetsbaar voor de meeste methoden om de dikke darm te reinigen.

Combinatie van ingrediënten om het hele darmstelsel te reinigen

Gelukkig zijn er nu natuurlijke stoffen die de biofilm efficiënt, veilig en zonder schade aan de darmwand of de goede bacteriën kunnen aanpakken. Twee ingrediënten die samenwerken om de biofilm los te maken van de darmwand, zodat deze op natuurlijke wijze kan verdwijnen, zijn gefermenteerde palmschorsvezel en okrapoeder.

Gefermenteerde palmschorsvezels om de biofilm aan te pakken

Palmbastvezel in zijn pure staat is onbruikbaar in het lichaam. Maar als het juiste type op de juiste manier wordt behandeld en gefermenteerd, krijgt het verschillende eigenschappen die geschikt zijn om de biofilm aan te pakken. Deze specifieke vezel is het enige ingrediënt ter wereld met de eigenschap de biofilm binnen te dringen zonder deze te beschadigen. Verder doet het dit zonder de biofilm te vernietigen en de schadelijke bacteriën in de darm los te laten waar ze kunnen worden opgenomen. De palmschorsvezel laat de biofilm intact en fungeert ook als transporteur voor een ander ingrediënt, namelijk okra in poedervorm.

(Overigens is het om redenen van ecologische duurzaamheid belangrijk dat alleen palmen worden gebruikt die het einde van hun levensduur hebben bereikt en om andere redenen zijn gekapt. Het gebruik van de schors in darmbehandelingen is dan niet meer dan een bijproduct dat geen ecologische voetafdruk achterlaat).

Okrapoeder en het verwijderen van de biofilm

Okra is een groente die lijkt op een kleine pompoen en die in vele delen van de wereld op grote schaal wordt geconsumeerd. In poedervorm kan het meer dan 100 keer zijn eigen gewicht in water absorberen. Met behulp van gefermenteerde palmvezel kan het okrapoeder in de biofilm worden gebracht, waar het veel water zal absorberen. Hierdoor zwelt de biofilm, normaal een dunne, transparante film, enorm op. Hij wordt zeer glad en topzwaar en komt zo los van de darmwand zonder enige irritatie te veroorzaken. Het enige wat de uitgedroogde darmwand merkt, is dat hij eindelijk voldoende vocht heeft.De biofilm zelf komt van de darmwand af als ware het het velletje van een worst en gaat er bij de volgende stoelgang uit.

Nu de biofilm weg is, kan de gezonde slijmlaag weer helemaal opleven, niet langer verstikt en uitgedroogd.

Combinatie oliepalmvezel en okra is essentieel 

De combinatie van de gefermenteerde palmschors met okrapoeder is de meest effectieve manier om de biofilm snel en gemakkelijk te verwijderen zonder de darmwand of het microbioom te beschadigen. Geen van de bacteriën, chemicaliën of zware metalen die de biofilm bevat, komen vrij. Bijgevolg is deze behandeling niet zwaar voor degene die ze uitvoert en veel vriendelijker dan andere methoden die tot op heden beschikbaar zijn.