De darm is ons tweede brein

Waarom noemen we de darmen ons tweede brein? Neuronen zijn zenuwcellen die zenuwimpulsen versturen en ontvangen, en wetenschappers hebben de laatste jaren ontdekt dat onze darmen er veel meer bevatten dan tot nu toe werd gedacht. De meeste mensen denken dat dergelijke cellen alleen in de hersenen voorkomen.

Darmen bevatten zenuwcellen

Onze darmen bevatten meer dan 100 miljoen zenuwcellen, bijna evenveel als onze hersenen. Als dat niet zo was, zouden onze hersenen al hun capaciteit moeten gebruiken, alleen al om de spijsvertering goed te laten verlopen. Spijsvertering is de belangrijkste taak in het lichaam en ook de meest gecompliceerde.

Spijsvertering is belangrijk

Het spijsverteringsstelsel doet meer dan alleen verteren, het vormt ook een groot deel van het immuunsysteem en het ontgiftingssysteem van het lichaam. Miljoenen chemicaliën en biochemicaliën worden tijdens de spijsvertering geanalyseerd, evenals miljoenen gifstoffen. Dit is uiterst belangrijk, want als de spijsvertering niet goed werkt, heeft dat grote gevolgen voor het functioneren van de rest van het lichaam. Daarom geeft het lichaam er een hoge prioriteit aan.

Darm/hersenverbinding

In onze darmwand zitten twee flinterdunne laagjes zenuwen, even complex en even druk als onze hersenen. Bovendien loopt 90% van de verbindingen tussen de darm en de hersenen van de darm naar de hersenen. Met andere woorden, het zijn de darmen die grotendeels signalen naar de hersenen sturen, niet andersom. De darmen vertellen de hersenen wat ze moeten doen!  Daarom krijgt dit systeem soms de bijnaam “darmbrein” of “buikbrein”.

Zorg goed voor de darmen

Serotonine, de zogenaamde geluksmolecule, wordt geproduceerd in de darmen. Verrassend dus dat de darmen een grote rol spelen bij het bepalen van je stemming. Daarnaast hebben ze ook een grote invloed op je gezondheid in het algemeen.

Al met al moeten de darmhersenen goed verzorgd worden. Dat kunnen we in de eerste plaats doen door een gezond dieet te volgen, door onze darmen regelmatig en effectief te reinigen, door voldoende rust te nemen, voldoende water te drinken en de inname van zaken als alcohol, suiker en tabak te matigen.

Het lichaam optimaal laten functioneren

Goed voor onze darmen zorgen komt vooral neer op het gebruik van gezond verstand, (dat zich in de hoofdhersenen bevindt!) Het is ook belangrijk om de darmen twee keer per jaar te reinigen en zo de darmwand te herstellen zoals hij zou moeten zijn. Door vervolgens de darmbacteriën aan te vullen en goede gezonde voeding te volgen, kun je ervoor zorgen dat het lichaam optimaal functioneert.