Slaapproblemen en spijsvertering

Steeds meer mensen lijken tegenwoordig problemen te hebben met hun slaap. Sommigen hebben moeite om in slaap te vallen en anderen worden ’s nachts of ’s ochtends heel vroeg wakker en kunnen niet meer in slaap komen. Dit kan leiden tot een sterk verminderde levenskwaliteit, waardoor velen hun arts om een recept voor slaapmedicatie vragen.

Slaapmedicatie

In hun wanhoop om een redelijke hoeveelheid slaap te krijgen, is het begrijpelijk dat veel mensen een pil nemen. Er zijn echter alternatieven.
Naast de enorme bijwerkingen van het slikken van slaapmedicatie laat het ook stoffen in je lichaam achter die je geestelijke vermogens kunnen verminderen. Na verloop van tijd wordt men door de medicatie steeds slaperiger en gaat het dagelijks functioneren achteruit. Met andere woorden, er gebeurt precies datgene wat je probeerde te voorkomen.

Energie en organen

Laten we eens kijken naar enkele alternatieven. Het menselijk lichaam leeft volgens een 24-uurs cyclus, die essentieel is voor een goede energiehuishouding. Ons lichaam heeft een uitgekiend systeem van energiestromen. We eten voedsel dat wordt omgezet in energie. Deze energie wordt vervolgens gelijkmatig verdeeld over al onze organen langs energiekanalen, de zogenaamde meridianen. De Chinezen ontdekten dit systeem meer dan 3000 jaar geleden en werken met deze meridianen in de acupunctuur door het inbrengen van naalden om de energie beter te reguleren.

Orgaanklok

Er is een andere manier waarop we deze kennis kunnen gebruiken om beter te functioneren of beter te slapen. Het lichaam draait 2 uur lang zijn aandacht naar elk energiekanaal, en het orgaan dat deze energie ontvangt is in die periode het meest actief. Dit gebeurt elke dag precies op hetzelfde tijdstip. We kunnen dit weergeven in een “orgaanklok”, een tabel met de tijden waarop elk orgaan actief is:

Tijd
1-3 uur
3-5 uur
5-7 uur
7-9 uur
9-11 uur
11.00-1.00 uur
1-3 uur
3-5 uur
5-7 uur
7-9 uur
9-11 uur
11 uur -1 uur

Orgaan
Lever
Longen
Dikke darm                            Maag
Alvleesklier / Milt
Hart
Dunne darm
Blaas
Nieren
Bloedcirculatie
Hormonen
Galblaas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dus als u tussen 23.00 en 01.00 uur niet in slaap kunt vallen, kunt u vermoeden dat uw galblaas niet goed functioneert. Wie tussen 1 en 3 uur ’s nachts wakker wordt, doet dat misschien vanwege zijn lever, enzovoort.

Organen reinigen

Als je kijkt naar het orgaan dat het meest actief is als je wakker bent, is dat het orgaan dat misschien meer ondersteuning nodig heeft. Opvallend is dat al deze organen op een of andere manier betrokken zijn bij de spijsvertering.  Daarom zal een goede reiniging van de darmen hun werking verbeteren en uw slaap bevorderen. Voor lever en galblaas, die wel degelijk betrokken zijn bij de spijsvertering, bestaat een specifieke reinigingsprocedure.

Kortom, een betere werking van het betreffende orgaan kan de slaap aanzienlijk verbeteren.